Blog

Blog 7

Vervolg Yoga is geen fastfood

 

Blog 7 10 januari 2014

 

Authentieke zoektocht

Een yogadocent kan je begeleiden op je authentieke zoektocht. En je laten zien dat dit niet perse een strijd of een zwaar proces hoeft te zijn. Juist door mild en liefdevol je eigen processen te observeren, je grondpatronen te gaan onderzoeken, plezier te voelen in het bewegen van je lijf en in het voelen van je ademhaling, kan yoga speelsheid en luchtigheid opleveren. Yoga is een speeltuin, een laboratorium en soms 'de divan van de psychoanaliticus'.

De zoektocht en de processen waar jij aan toe bent, zullen door yoga gestimuleerd en ondersteund worden.

Yoga als sport

Ben je helemaal niet op zoek naar een authentieke zoektocht en wil je yoga gewoon inzetten om je fitter en gezonder te voelen, dan kan dat natuurlijk ook.   Mijn ervaring is wel, dat bij een regelmatige yogabeoefening, er uiteindelijk meer met je lijf, je emoties en je gedachtenwereld gebeurt, dan waar je in eerste instantie naar op zoek was.

Daarom is yoga een inspirerende en transformatieve manier om met je lichaam om te gaan.

 

 

 

Blog 6

Yoga is geen fastfood

 

Blog 6 8 januari 2014

 

Waarom doen mensen yoga? Volgens yogadocent Anne Roffel lijkt het wel alsof je door aan yoga te doen een recept voor snel geluk koopt. En dat is volgens haar absoluut niet het geval...!

 

Als je kijkt naar de achtergrond van Yoga dan kom je erachter dat er veel verschillende yogastromingen zijn, met verschillende doelen en verschillende wegen die naar die doelen leiden. Bijvoorbeeld: de verlichting, het ontwikkelen van paranormale vermogens, fysieke yogahoudingen ter ondersteuning van lange zittende meditatie, onthechting etc etc. Er zijn veel boeken waarin beschreven staat hoe je die doelen kunt behalen.

Een soort 'recept' of een serie leefregels. Als je die regels volgt, komt het gewenste eindresultaat uiteindelijk, meestal na jaren oefenen en heel erg veel inspanning en discipline.

 

Voor veel geld yogi worden

Op dit moment wordt dat vertaald in het Westen door yogascholen die kant en klare pakketten aanbieden om je doelen te behalen. De doelen die wij ons stellen zijn over het algemeen een stuk 'aardser' dan de spirituele doelen die in de originele yogateksten terug te vinden zijn. We willen meestal fitter worden, afvallen, jonger lijken, ontstressen of onderdeel uitmaken van een cultuurtje, omdat we menen dat we daar gelukkig van worden. Dus een aantal weken yogalessen volgen, een Detox/ontgiftingskuur doen, beauty/wellness drankjes drinken en vervolgens de juiste yoga/eco/bio/fairtrade kleding, (aan te schaffen voor veeeeeeeel euro's bij de yogastudio), te dragen, maakt dat onze doelen schijnbaar onder handbereik liggen.

 

We zijn ineens een yogi, houden ons aan de commerciële regels opgelegd door instituten die op die manier een hoop geld aan ons verdienen. We horen erbij, bij dat leger van mensen met yogamatjes onder de arm, op de rug of in de fietstas, we drinken thee, cocoswater en superfoods shakes, we eten raw food en we slikken de regels of de tips van de yogajuffen als zoete koek.

 

Yoga als remedie tegen alle kwalen

Yogastudio's en yogadocenten beweren dat yoga de remedie is tegen allerlei kwalen.

Van hoofdpijn, rugpijn, slapeloosheid, hoge bloeddruk, lage bloeddruk tot depressie en astma.

Het liefst wil de consument 1 A4tje met daarop wat houdingen die bij iedere klacht of kwaal inzetbaar zijn.

 

Natuurlijk is het fijn om yoga te beoefenen, natuurlijk is het goed voor je om bewust met gezond eten en drinken om te gaan, maar een 10 weekse detoxkuur, een yoga outfit en een hoop euro's lichter, gaan je niet het blijvende resultaat brengen waar je naar verlangt. Yoga is geen fastfood, geen instant oplossing voor allerhande kwaaltjes. Yoga consumeer je niet, yoga is geen medicijn en yoga zorgt er ook niet voor dat je ineens gelukkig en succesvol wordt in je leven.

 

In yoga kom je jezelf tegen

Wat is yoga dan wel? Yoga is een prachtig systeem dat je kunt gebruiken als instrument bij je persoonlijke ontwikkeling. Bijkomend voordeel is, dat je er fitter, sterker, leniger en gezonder van wordt, bij regelmatige beoefening voor een langere aaneengesloten periode.

 

Wat je op je matje ervaart is een afspiegeling van wie en wat je bent in het dagelijks leven. Daardoor word je geconfronteerd met je eigen grondpatronen. En is je yogamat een veilige plek om te gaan onderzoeken wat het je oplevert om het eens anders te doen.

Bijvoorbeeld, ben je altijd een enorme perfectionist, dan zal je dat op je yogamat ook zijn. Risico is dan dat blessures op de loer liggen, want je wil koste wat het kost die yogahouding beheersen. Yoga kan dan dus ook een hele frustrerende bezigheid worden omdat je alleen maar de hele les ontevreden bent met jezelf.

Een goede yogadocent zal je inspireren om dat perfectionisme eens los te laten en op onderzoek uit te gaan om te ervaren wat het je oplevert als je gaat voelen hoever je lijf op dat moment bereid is te gaan.

Zodat je jezelf er niet met grof geweld doorheen pusht.

 

Leer je eigen signalen herkennen

Een goedeyogadocent zal je leren om naar de signalen van jouw systeem te luisteren.

Er is geen yogamenu met recepten die gelden voor iedereen.

Een goede yogadocent zal je leren dat je een heel breed skala hebt van yogahoudingen, pranayama oefeningen en meditatietechnieken waar je naar behoeven uit kunt kiezen.

Je leert om naar de signalen van je lijf, je hoofd en je omstandigheden te luisteren. Daardoor wordt yoga iets van JOU. Als ik hoofdpijn heb, sta ik graag op mijn hoofd, als jij hoofdpijn hebt, zit je misschien liever voorovergebogen met een bolster onder je hoofd. Als yoga 'eigen' wordt dan is dat m.i. de eerste stap naar werkelijke gezondheid en werkelijk geluk.

De keuzes die je vervolgens maakt over de manier waarop je je leven wil inrichten, zijn dan vervolgens authentiek. Voordeel van authentieke keuzes is, dat ze onderdeel zijn van jouw wezen. Je hoeft geen'regime' te volgen dat van buitenaf wordt opgelegd. Een regime waar je veel geld voor betaalt, waar je misschien stiekem wel een hekel aan hebt en dat daarmee nooit een blijvertje is .

 

Yoga consumeren kan niet

Yoga is geen dictaat en dat lijkt het wel te worden op dit moment.

We consumeren yoga ipv dat we yoga beoefenen. Yoga tijdschriften, hippeyogastudio's, yogakleding merken en voedingsmiddelen beloven inspiratie, inzichten, balans, gezondheid en geluk....

 

Yoga is verbinden

Yoga-consumenten:“Wake up and smell the roses!”.

Yoga betekent verbinden, de enige verbinding die zinnig is, is die met je eigen lijf/adem, je eigen gedachten en je eigen emoties. Daarin liggen alle antwoorden verstopt, die niet te koop zijn. Wat wel te koop is, zijn goede yogadocenten, die meer dan drie maanden een docentenopleiding hebben gevolgd, die al een een ruim aantal jaren lesgeven, die zich steeds blijven bijscholen en die je niet vertellen wat een echte yogi allemaal wel of niet is of moet doen. Maar die je stimuleren en begeleiden bij jouw eigen authentieke zoektocht. Die als het goed is ook jaren duurt en waar dan ook een hoop inspanning en discipline bij om de hoek komt kijken,

'net als vroeger'....

 

Anne Roffel

 

iMoves

Weimarstraat55

2562 GR DENHAAG

www.imoves.nl

06-25095528

 

 

 

Blog 5

 

Bandha's

Blog 5 18 november 2013

Door actief te gaan werken met je voeten (padha bandha) of je handen (hasta bandha), als die de grond raken in bijv. hond met hoofd naar beneden, ga je voelen dat het aanspannen van je beenspieren en het optrekken van je bekkenbodemspieren (mula bandha), daarmee samenhangt. Het verlengen van je rug/romp/core wordt hierdoor steeds lichter en makkelijker. Je basis is stabiel en stevig en in je bovenlijf ontstaat ruimte en lichtheid om te kunnen buigen, draaien en openen

 

 

Blog 3

 

Ademen

Blog 3 2 oktober 2013

Voelen dat je beweegt omdat je ademt. Je verbinden met je ademhaling is intiem. Door een nieuwsgierige en onderzoekende blik te hebben op alle processen die samenhangen met jouw ademhaling, leer je jezelf beter kennen. Onbewuste processen, fysiek, emotioneel en spiritueel, worden naar de oppervlakte gebracht door yoga te beoefenen. Merk je bijvoorbeeld dat je moeite hebt met inademen? Onderzoek dan de vraag of het moeilijk voor je is om letterlijk en figuurlijk ruimte in te nemen in je leven. Heb je moeite met uitademen? Dan kun je jezelf de vraag stellen of het moeilijk voor je is in het dagelijks leven om dingen, gedachten of gevoelens los te laten.

 

 

 

Blog 2

 

BewustZijn

 

Blog 2 27 september 2013

Hoe bewuster je je hele lijf inzet in iedere yogahouding die je beoefent, hoe lichter je houdingen/asana's worden. De grap in yoga (en niet alleen in yoga denk ik) is dat hoe bewuster je werkt, hoe lichter je leven/je practice wordt.

 

 

 
Meer artikelen...
iMoves

Weimarstraat 55
2562GR Den Haag
070-7504166
06-25095528
info@imoves.nl

volgende groepslessen
Shopping CartYour Cart is currently empty.

InloggenJoomla Extensions Directory Listing