Loading...
(Aiki) Budo 2018-03-02T15:31:13+00:00

(Aiki)Budo bij iMoves

Moderne Japanse vechtkunst

Aikibudo is een moderne vechtkunst, die geworteld is in eeuwenoude tradities van de Japanse Samurai. Het is een bijzondere zelfverdedigingskunst waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van de kracht van de tegenstander. Aikibudo heeft een filosofische inslag waarbij de belangrijkste aspecten; balans, houding (kamae), draaien (tai-sabaki) en moment (sen) zijn. Aikibudo is een vorm van verdedigen die door iedereen beoefend kan worden, ongeacht welk niveau of lichamelijk kunnen. Het effectieve zit in de techniek, niet in de kracht.

Voor iedereen geschikt

Maak gebruik van de kracht van de tegenstander

Doordat je gebruik maakt van de kracht van de tegenstander, hoef je niet groot of sterk te zijn om een aanvaller de baas te kunnen zijn. Het doel is de aanvaller uit balans te brengen, waarna hij kan worden geworpen of door middel van een klem onder controle kan worden gebracht. Aikibudo is een Japanse vechtkunst en daarmee een vorm van budo. Aiki betekent harmonie. ‘Budo’ is de verzamelnaam voor alle Japanse vechtkunsten. Andere voorbeelden van budo zijn Karate, Judo, en Aikido. Omdat al deze vormen tot dezelfde ‘familie’ behoren zijn er veel overeenkomsten.

Het verschil met Aikido ligt in de nadruk die er bij Aikibudo wordt gelegd op zelfverdediging. Ook verschilt het van Aikido door de invloed van het Judo. Aikibudo is een zuivere verdedigingskunst en kent daarom geen wedstrijden. Plezier in het samen bewegen en respect voor elkaar vormen de basisingrediënten van iedere Aikibudoles. Blessures zijn dan ook een uitzondering.

Docent: Erik Verhagen

Erik Verhagen is leraar lichamelijk opvoeding, 2de Dan Judo, 2de Dan Jiu Jitsu en 4deDan Aikibudo. In zijn vrije tijd verdiept Erik zich ook nog in andere Martial Arts en gebruikt ook daar technieken uit in zijn lessen. Deze technieken moeten vooral werken volgens Erik.

Tijdens de lessen beoefenen we mogelijke situaties en verschillende verdedigingstechnieken. De toepasbaarheid in het dagelijks leven en reële omstandigheden, staan voorop. De lessen van Erik zijn voor iedereen toegankelijk en vooral erg leuk.